Question Series 9 – From Selected Important Topics- Prelims 2021 Focus

1. Consider the following People or Organisation 

1.Cartoonist of a registered newspaper

2.Judges

3. Government Servant

4. Political Parties

Which among the above cannot receive foreign donation according to Foreign Contribution (Regulation) Act, 2010 ?

A. 1,2,3 and 4

B. 2 only

C. 1,3 and 4 only

D. 2, 3 and 4 only

 

2. Which among the following is correct about Dibru-Saikhowa National Park ? 

1. It is one among the Biosphere Reserve under UNESCO Biosphere Program.

2. It is an identified Important Bird Area (IBA), notified by the Birdlife International.

A. 1 only correct

B. 2 only correct

C. Both 1 and 2 are correct

D. Both 1 and 2 are incorrect.

 

3. Which among the following is wrong about Index of Industrial Production ? 

A. It is compiled and published by Central Statistical Organization .

B.IIP is a composite indicator that measures the growth rate of industry groups.

C. Base Year for Index of Industrial Production is currently 2013-14

D.Index of industrial Production is the only measure on the physical volume of production.

 

4.Match the following 

A) Rock-cut temple – 1)Kanchi Kailasanatha temple

B)Structural temple – 2) Panchapandavar rathas

C)Mamalla style – 3) Virupaksha temple

D)Pattadakal – 4) Mandagapattu

a) 3 4 2 1

b) 3 2 1 4

c) 4 2 1 3

d) 4 1 2 3

 

5. Consider the following statements 

1. Brown colour coding – For High sugar content foods

2. Red Colour Coding – Non Vegetarian Food

3. Green Colour Coding – Vegetarian Food

Which among the above are correct under FSSAI’s new Labelling and Display regulations?

A. 1,2 and 3

B. 3 only

C. 1 and 2 only

D. 2 and 3 only

 

6. Match the correct one 

1. KoI Uprising – Baster Region

2. Moplah Rebellion – kerala

3. Ramosi uprising – Maharashtra

A. 1,2 and 3

B. 2 only

C. 2 and 3 only

D. 1 and 2 only

 

7. Consider the following statements

1. It is by convention that position of Deputy Speaker is offered to opposition party in India.

2. When the Lok Sabha is dissolved, the Deputy Speaker remains in his office till the first meeting of the new assembly when the new Deputy speaker is elected.

Which among the above is incorrect about Deputy Speaker of Lokshaba ?

A. 1 only correct

B. 2 only correct

C. Both 1 and 2 are correct

D. Both 1 and 2 are incorrect.

 

8.A recent study found that, nationally, around 17% of children are unable to complete their homework due to limited internet access. This is an example of which among the following ? 

A. Lack of Human Capital

B. Digital Divide

C. Demographic Divide

D. Technology Divide

 

9.Which among the following best expresses about Supplementary Grant in Budget ?

A. when money has been spent on any service during a financial year in excess of the amount granted for that service in the budget for that year.

B.When money granted for meeting an unexpected demand upon resources of India, when on account of the magnitude or the indefinite character of the service, the demand cannot be stated with the details ordinarily given in a budget.

C.The additional grant required to meet the required expenditure of the government .

D.Money granted when funds to meet the proposed expenditure on a new service can be made available by reappropriation.

 

10. Consider the following statements

1. State government can borrow from market upto 5% of their GSDP.

2 A state cannot raise any loan without the consent of the Centre.

Which among the above is / are correct regarding borrowing power of State.

A. 1 only correct

B. 2 only correct

C. Both 1 and 2 are correct

D. Both 1 and 2 are incorrect.

 

Answers 

1- A

2- B

3- C

4- D

5- B

6- A

7- B

8- B

9- C

10- C

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *