Question Series 7 – From Selected Important Topics- Prelims 2021 Focus

1. “Five Star Villages ” scheme is related to which among the following ?
A. Universal coverage of flagship postal schemes .
B. Developing Tourism in Heritage Villages
C. Improving Education of children through online services
D. Providing urban amneties to rural areas.
2. Which among the following is correct about National Testing Agency ?
1. National Testing agency is formed under National Testing Agency Act 2018.
2. All the school exams are now conducted by National Testing Agency .
A. 1 only correct
B. 2 only correct
C. Both 1 and 2 are correct
D. Both 1 and 2 are incorrect
3. Which among the Banks covered by Deposit Insurance Scheme under The Deposit Insurance and
Credit Guarantee Corporation ?
1. Commercial Banks
2. Co operative banks
3. Regional Rural Banks
4.Branches of foreign banks functioning in India.
A. 1,2,3 and 4
B. 1 and 3 Only
C. 1,2 and 3 only
D. 1 and 2 only
4. Which among the following steps can Government take to increase the liquidity in the system ?
A. Decreasing the Repo Rate
B. Decreasing dearness allowance
C. Recapitalization to Banks
D. Fiscal Consolidation
5. Consider the following
1. The play Mudrarakshasa by Visakhadatta was written during the Mauryan period.
2. Mudrarakshas narrates Chandragupta Maurya accession to the throne as the Magadha Empire.
Which among the above are incorrect ?
A. 1 only correct
B. 2 only correct
C. Both 1 and 2 are correct
D. Both 1 and 2 are incorrect
6. Which among the following is incorrect about the salaries of President Of India ?
A. President salary is charged on the Consolidated Fund of India.
B. 2016 Budget increased the salary of President of India to 5 lakhs .
C. President’s allowances and other expenditure relating to his office is not charged on consolidated
fund of India.
D. All the statement are correct .
7. Which among the following is correct about Styrene ?
1. Styrene can be produced artificially and naturally .
2. Styrene is commonly used in the manufacture of plastic products.
A. 1 only correct
B. 2 only correct
C. Both 1 and 2 are correct
D. Both 1 and 2 are incorrect
8. Which among the following parliamentary Committee has Quasi Judicial Power ?
A. Privileges Committee
B. Ethics Committee
C. Rules commmitte
D. Estimate Committee
9. Consider the following statements
1.The Antiquities and Art Treasures Act, 1972 regulates the hidden treasures in India.
2. Indian Treasure Trove Act, 1878 regulates the export trade in treasures.
Which among the above is incorrect ?
A. 1 only correct
B. 2 only correct
C. Both 1 and 2 are correct
D. Both 1 and 2 are incorrect
10. Which among the following statements are wrong ?
A. Punch marked coins were used during sangam period .
B. Punch Marked coins are the earliest coins used in India.
C. Indus valley people used Punch marked coins for trade purposes .
D. Punch marked coins are mostly made up of silver .

Answers :

1-A

2-D

3-A

4-C

5-A

6-B

7-C

8-A

9-D

10-C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *