Question Series 5 – From Selected Important Topics- Prelims 2021 Focus

1.Consider the following statements
1. Final interpreter of the constitution.
2. Guardian of the Fundamental Rights of the people.
3. To maintain the Supremacy of the constitution .
4. Power to punish for its contempt.
Which among the above describes the independency of Supreme Court ?
A. 1,2,3 and 4
B. 1,3 and 4 only
C. 1,2 and 4 only
D. 2,3 and 4 only
2. The purpose of Mission Karmayogi is ?
A. School Education Reforms
B. Reforming Civil Servants
C. Prision Reforms
D. Reforms related to Health and Hygiene
3. Consider the following statements
A. The Quadrilateral Security Dialogue or Quad is a international organisation which aims for peace in
the Indian Ocean Region.
B. All the Quad organization members have land border with China.
Which among the following is correct ?
A. 1 only correct
B. 2 only correct
C. Both 1 and 2 are correct
D. Both 1 and 2 are incorrect
4. Which among the following is correct about Farmer producer Organization ?
1. The main aim of Farmer Producers Organization is to ensure better income for the producers through
an organization of
their own.
2. Small Farmers’ Agribusiness Consortium (SFAC) is providing support for promotion of Farmer producer Organization.
A. 1 only correct
B. 2 only correct
C. Both 1 and 2 are correct
D. Both 1 and 2 are incorrect
5. Consider the following things
1. Paints
2. Tooth Paste
3. Printing inks
4. Ripening Of Fruits
Which among the above are the application of Titanium dioxide ?
A. 1,2,3 and 4
B. 1,2 and 3 only
C. 1 and 2 only
D. 3 and 4 only
6 Which among the following is correct about The Adjusted Gross Revenue ( AGR) in telecom sector ?
A. It is a fee-sharing mechanism between government and the telcom companies .
2. The fee sharing mechanism started in 1999 when telecom sector choose to migrate from revenue
sharing model to fixed fee sharing model .
A. 1 only correct
B. 2 only correct
C. Both 1 and 2 are correct
D. Both 1 and 2 are incorrect
7. Consider the following statements
1. Dispute between the Government of India and one or more States
2. Enforcement of Fundamental Rights
3. Punish for contempt of Court
Which among the above is incorrect about original jurisdiction of supreme court ?
A. 1 and 3 only
B. 2 only
C. 3 only
D. 2 and 3 only
8. Consider the following statements
1. Malabar exercise started as a bi-lateral exercise between the Indian Navy and the Japan Navy in the
Indian Ocean.
2. United States became the permanent member in Malabar exercise in 2015 .
Which among the above is correct about Malabar exercise ?
A. 1 only correct
B. 2 only correct
C. Both 1 and 2 are correct
D. Both 1 and 2 are incorrect
9. Which among the following is correct matched ?
1. Mundra Port – Gujarat
2. Pipavav Port – West Bengal
3. Machilipatnam Port – Karnataka
A. 1 and 2 only
B. 2 only
C. 1 only
D. 2 and 3 only
10 . Consider the following Acts
1. Age of Consent Act 1891
2. Juvenile Justice (Care and Protection of Children) Act, 2015
3. Sarda Act 1929
4. Immoral Traffic Prevention Act 1956
Which among the above is related to Child Marriage ?
A. 1 , 2 and 3 only
B. 1 and 4 only
C. 1 and 3 only
D. 1,2,3 and 4

Answers :

1-A

2-B

3-D

4-C

5-B

6-A

7-C

8-D

9-C

10-C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *