Question Series 4 – From Selected Important Topics- Prelims 2021 Focus

1 . Consider the following statements
1. Government of India enacted the Geographical Indications of Goods (Registration & Protection)Act, 1999 for the protection of geographical Indications in India.
2. A geographical indication right enables those who have the right to use the indication to prevent its use by a third party whose product does not conform to the applicable standards.
Which among the following is correct ?
A. 1 only correct
B. 2 only correct
C. Both 1 and 2 are correct
D. Both 1 and 2 are incorrect
2. Which among the following is the correct meaning of Bail Out in related to banks ?
A. It is a general term for extending financial support to a company or a country facing a potential bankruptcy threat.
B. It is a temporary suspension of an activity or law until future consideration warrants lifting the suspension.
C. It refers to the practice of “managing” the balance sheet through means, which may not be violating banking laws in letter, but breaching them in spirit.
D. None of the above
3. Consider the following statements about Indian Railways’ RO-RO service
1. Indian Railways introduced the Roll-on-Roll-off (RO-RO) service on Konkan Railway during the year 1999.
2. The RO-RO model is a useful and as it helps in saving fuel and turn around time and is more economical than the cost incurred by road.
3. India’s first privately-operated as well as the longest roll-on, roll-off (RO-RO) freight service between Bengaluru and Solapur was recently launched.
Which among the following is correct ?
A. 1 and 2 only
B. 2 and 3 only
C. 1 and 3 only
D. 1 , 2 and 3 are correct
4. Consider the following statements
1. It is a large freshwater fish also called the tiger of the water .
2. It is endemic to  Cauvery river basin
3. It is now “Critically Endangered” as per the International Union for Conservation of Nature’s Red List of Threatened Species.
Which among the following animals is related to the above facts ?
A. The hump-backed mahseer
B. Dugong
C. Clown Fish
D. None of the above.
5. Pichhwai paintings is related to which among the following states ?
A. Kerala
B. Rajasthan
C. Jammu and Kashmir
D. Arunachal Pradesh
6. Which among the following is incorrect about Lokshaba Speaker ?
A. When the Lok Sabha is dissolved, the Speaker remains in his office till the first meeting of the new assembly when the new speaker is elected.
B. Speaker cannot be disqualified at any grounds .He can only be removed through a resolution in the same house .
C. A Speaker can disqualify a Member of Parliament from the House on grounds of defection .
D. The Speaker is placed in rank six at the Warrant of Precedence in the country along with Chief Justice Of India.
7. Which among the following are flood control methods ?
1. Levees
2. Dams and reservoirs.
3. Hill Terracing
A. 2 and 3 only
B. 1 and 3 only
C. 1 and 2 only
D. 1 , 2 and 3 only
8. Which among the following countries has border with both Caspian sea and Persian Gulf ?
A. Iran
B. Iraq
C. Syria
D. Saudi Arabia
9. Which among the following are the advantages of Crop Rotation ?
1. Reduce erosion
2. Improve soils health
3. Increase water retention capacity of soil.
4. Limits the Concentration of Pests and Diseases
A. 1 ,2 3 and 4 are correct
B. 1 ,3 and 4 only
C. 1,2 and 3 only
D. 2,3 and 4 only
10. How many states in India have border with China ?
A. 3
B. 4
C. 5
D. 6

Answers
1- C
2- A
3- D
4- A
5- B
6 – B
7- D
8- A
9- A
10- B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *