Question Series 2 – From Selected Important Topics- Prelims 2021 Focus

1. Which among the following doesnot comes under Labour Code on Occupational Safety, Health &
Working Conditions ?
A. The Factories Act, 1948
B.The Plantation Labour Act, 1951
C. The Building and Other Constructions Workers’ (Regulation of Employment and Conditions of Service)
Act, 1996
D. The Unorganized Workers’ Social Security Act, 2008.

2. Which among the following is correct about GST compensation to states ?
1. Goods and Services Tax (Compensation to States) Act, 2017 was enacted to levy Compensation cess
for providing compensation to the States for the loss of revenue arising on account of implementation
of the goods and services tax .
2. Still now their is no shortfalls on GST compensation to the states.
A. 1 only correct
B. 2 only correct
C. Both 1 and 2 are correct
D. Both 1 and 2 are incorrect

3. Which among the following is correctly matched about Education Committees recently conducted by Government Of India ?
1. Nandan Nilekani Committee – For Competitive Examination
2. B V R Mohan Reddy commmitte – For Engineering Colleges
3. Kasturirangan Committee – New Education Policy
A. 3 only correct
B. 1 and 2 Correct
C . 1 and 3 correct
D. 1,2 and 3 are correct

4. Which among the following is incorrect ?
1. Lipulekh Pass – Himachal Pradesh
2. Nathu La pass – Uttarakhand
3. Shipki La pass – Sikkim
A. 3 only correct
B. 1 and 2 Correct
C . 1 and 3 correct
D. 1,2 and 3 are incorrect

5. Which among the following is correct about Western Ghats ?
1. Western Ghats zone holds single-largest tiger population in India .
2. Ecologically Sensitive Area (ESA) based on Kasturirangan report pertaining to Western Ghats include kerala, Karnataka, Goa, Maharashtra, Gujarat and Tamil Nadu.
A. 1 only correct
B. 2 only correct
C. Both 1 and 2 are correct
D. Both 1 and 2 are incorrect

6 .Which among the following statement is correct about All India Civil services ?
1. All India Services Act was enacted in the year 1955 .
2. Rajya Sabha has the power to create an all India services by Simple Majority of its members .
A. 1 only correct
B. 2 only correct
C. Both 1 and 2 are correct
D. Both 1 and 2 are incorrect

7. Which among the following is incorrect about Virus disease ?
1. All viral diseases are contagious.
2. Coronaviruses are zoonotic virus .
A. 1 only correct
B. 2 only correct
C. Both 1 and 2 are correct
D. Both 1 and 2 are incorrect

8. Recently Punjab has approved the ban of acephate, triazophos, thiamethoxam, carbendazim etc to
protect which crop ?
A.Maize
B.Wheat
C.Rice
D.Ragi

9. Which among the following are correct about the discretionary powers of Governor ?
1. During an emergency in a state  he can override the advice of the council of ministers of that particular state .
2. He submits a report to the President regarding the affairs of the state.
A. 1 only correct
B. 2 only correct
C. Both 1 and 2 are correct
D. Both 1 and 2 are incorrect

10. Which among the following best suited for the definition of Quantam Supremacy ?
A. A Device that can solve a problem that no classical computer can solve in any feasible amount of
time.
B.The interconnection via the Internet of computing devices embedded in everyday objects, enabling
them to send and receive data.
C.A supremacy wireless ad hoc network or Mobile ad hoc network which is a decentralized type of
wireless network.
D. It is the process of combining hardware and software network resources and network functionality
into a single, software-based administrative entity.

Answers :

1-D

2-A

3-D

4-D

5-C

6-D

7-A

8-C

9-C

10-A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *