Question Series 15 – Prelims 2021 Focus

1. Which among the following is correct about Purchasing Manager Index ? 

1. PMI or a Purchasing Managers’ Index (PMI) is an indicator of business activity — both in the manufacturing and services sectors.

2. Purchasing manager Index is released every Month by Department Of Industry And Development.

A. 1 only correct

B. 2 only correct

C. Both 1 and 2 are correct

D. None are correct

2.The Parliament of India have merged two of the TV channels namely, Lok Sabha TV and Rajya Sabha TV into an integrated channel called as ? 

A. Parliament TV

B. Sansad TV

C. Raj Bhavan TV

D. None of the above are correct

3. Match the incorrect answer

A. Water – State list

B. Inter state river valley – Concurrent list

C. Health – state list

D. Family planning – Concurrent list

4. Which among the following is the correct meaning of Bad Bank ? 

A. A bad bank is a bank set up to buy the bad loans and other illiquid holdings of another financial institution.

B. Bad Bank provides banking services on behalf of a local bank, in a foreign country.

C. The Bank that works for the implementation of insolvency and Bankruptcy code of India .

D. None of the above

5. Mission Indradhanush covers who among the following ? 

1.Children

2. Pregnant Women

3. Old age people

A. 1and 2 are correct

B. 2 and 3 are correct

C. 1 and 3 are correct

D. All are correct

6. Which are the things happens as a result of Recession in an Economy ? 

1. Companies begin laying off workers

2. High rate of Inflation

3. Increase in Manufacturing sector growth

A. 1 and 3 only

B. 2 and 3 only

C. 3 only

D. 1 only

7. Timur invasion of India occurred during the period of ? 

A. Tughlaq Dynasty

B. Sayyid Dynasty

C. Lodi Dynasty

D. Slave Dynasty

8. Which among the following is correct about Firoz ah Tughlaq empire ? 

1. He established a seperate government department for slaves .

2. He abolished Jizya tax for non muslims

3. He established several educational institutions and he is fond of music .

A. 1 only correct

B. 2 and 3 only correct

C. 3 only correct

D. 1 and 3 only correct

9. With respect to medieval India ,bandagan is related to which among the following ?

A. Elite military slaves

B. Nobles

C. Agriculture department

D. Iqta system

10. Match the incorrect option 

1. Daulatabad – Madhya Pradesh

2. Devagiri – Maharashtra

3. Keezhadi – Kerala

4. Ennore – Tamilnadu

A. 1 and 4 only

B. 2 and 3 only

C. 3 and 4 only

D. 1 and 3 only

Answers
1- A
2 – B
3 – B
4 – A
5 – A
6 – D
7 – A
8 – D
9 – A
10 – D

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *