Question Series 8 – From Selected Important Topics- Prelims 2021 Focus

1. Which among the following is the function of Central Drugs Standard Control Organisation ?
1. Approval of New Drugs
2. Conduct of clinical trails
3. Laying down standards of drugs
4. Granting patents for new medicines
A. 1,2,3 and 4
B. 1,2 and 3 only
C. 1 and 3 only
D. 3 only

2. Which among the following results in giving Moratorium to loan ?
1. EMI or Equated monthly installment will increase .
2. Overall tenure of the loan will increase
3. Interest rate during Moratorium period is waived off .
4. Overall Interest amount will decrease if one opted for Moratorium.
A. 1,2,3 and 4
B. 1,2 and 3 only
C. 1, and 2 only
D. 1,2 and 4 only

3. Which among the following is correct in related to Autonomous District Council in accordance to 6th
schedule of Constitution ?
1.The Governor is empowered to increase or decrease the areas or change the names of the
autonomous districts.
2.The acts of Parliament or the state legislature do not apply to autonomous districts and autonomous
regions.
3.The Councils also have wide civil and criminal judicial powers.
A. 1,2 and 3
B. 2 only
C. 2 and 3 only
D. 1 and 3 only

4. Through which among the pass in which people can visit Mount Kailash and Manasarovar lake ?
1. Nathula Pass
2.Lipulekh Pass
3. Sela pass
A. 1 and 3 only
B. 2 and 3 only
C. 1 only
D. 1 and 2 only

5. Which of the following statement(s) is/are correct according to the Vedic society?
I. The vedic age is evidenced by good number of texts and adequate amount of material evidences.
2.Child marriage and Sati practiced.
3 It was a rural civilization.
4.A rigid four-fold Varna system was developed.
A 1 and 3 are correct
B. 3 and 4 are correct
C. 2,3 and 4 are correct
D. All are correct

6. Which among the following is correct about Sangam age ?
1. Sangam age saw first urbanization in South India .
2. Recently Keeladi a Settlement of Sangam Age is discovered on the Banks of River Vaigai.
A. 1 only correct
B. 2 only correct
C. Both 1 and 2 are correct
D. Both 1 and 2 are incorrect.

7. Which among the following best explains about civil right of a person ?
A. The rights that involve participation in the establishment or administration of a government .
B. The rights which are an expansive and significant set of rights that are designed to protect individuals
from unfair treatment.
C. The basic rights and freedoms that belong to every person in the world from birth.
D. None of the above are correct

8. Kleos Scouting Mission system is related to which country ?
A. Isreal
B. Spain
C. Luxembourg
D. Denmark

9. Consider the following facts
1. Dense population
2. Impermeable rock structure
3. Absence of perennial rivers
4. Lack of continuous rainfall
Which among the above are the reason for tank irrigation in peninsular India ?
A. 2,3 only
B. 1,2,3 and 4
C. 2,3 and 4 only
D. 3 and 4 only

10. What was the context in which the chota Nagpur tenency act was passed ?
A. koI Revolt
B. Indigo Revolt
C. Munda Rebellion
D. Deccan Riots

Answers
1- B
2- C
3- A
4- D
5- B
6- C
7- B
8- C
9- C
10- C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *