Question Series 6 – From Selected Important Topics- Prelims 2021 Focus

1. Which among the following is incorrect about Question Hour of Parliament ?
A. The presiding officers of the both Houses (Rajya Sabha and Lok Sabha) are the final authority with
respect to the conduct of Question Hour.
B.During the Question hour, Members of Parliament (MPs) ask questions to ministers and hold them
accountable for the functioning of their ministries.
C. The first hour of every parliamentary sitting is slotted for the Question Hour.
D. The questions can also be asked to the private members during Question Hour .
2. Consider the following cyclones
A. Cyclone Amphan – Odisha
B. Cyclone Nisarga – Andhra Pradesh
C. Cyclone Vayu – Gujarat
Which among the above are correctly matched ?
A. 1 and 3 Only
B. 2 Only
C. 2 And 3 only
D. None of the above .
3. In the Indian constitution ,Kesavananda Bharati case is related to which among the following ?
A. Basic Structure of the Constitution
B. Emergency Provisions
C. Directive Principles Of State Policy
D. 5th and 6th schedule of Constitution
4. Indian economy is in slowdown.Which among the following is the reasons for that ?
1. Reduction in GDP growth rate
2. stagnant private investment
3. Structural issues in Banks
4. Less Growth in Manufacturing Sector
A. 1 ,2 , 3 and 4
B. 1 and 4 only
C. 1,3 and 4 only
D. 2 and 3 only
5. which of the following is/are correct about Guptas?
1. The Guptas were the first to construct temples which evolved from rock-cut shrines.
2. Divine Right Theory of kingship was practiced by the Gupta rulers.
3. Kumaragupta I built the famous Nalanda university.
4. Srimeghavarman, the Buddhist king of Ceylon, was a contemporary of Samudragupta.
a) All of the above
b) 1and 2 only
c) 2 and 3 only
d) 1,2 and 3 only
6. kaziranga National park is famous for ?
1. One-Horned Rhinoceros
2. Barasingha
3. Lion-Tailed Macaque
4. Gaur
A. 1,2,3 and 4
B. 1,2 and 4 only
C. 2,3 and 4 only
D. 1,2 and 3 only
7. Which among the following is correct about Mangrove Forest in India ?
1. All the Western Coastal states have Mangrove forest.
2. According to 2019 forest report ,their has been a net decrease of mangrove cover in India .
A. 1 only correct
B. 2 only correct
C. Both 1 and 2 are correct
D. Both 1 and 2 are incorrect
8. Which among the following is correct about Shanghai Cooperation Organisation?
1. India is the founding member of Shanghai Cooperation Organisation.
2. India is the only country who is member of both SAARC and Shanghai Cooperation Organisation .
A. 1 only correct
B. 2 only correct
C. Both 1 and 2 are correct
D. Both 1 and 2 are incorrect
9. The Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana is related to which among the following ?
A. Manufacuring sector
B. Fisheries Sector
C. Small and Medium Industry
D. Services Sector
10. India is signatory to which among the following convention in related to Narcotics ?
1.The Conventions on Psychotropic Substances, 1971.
2. The United Nations Convention against Illicit Traffic in Narcotic Drugs and Psychotropic Substances,
1988.
A. 1 only correct
B. 2 only correct
C. Both 1 and 2 are correct
D. Both 1 and 2 are incorrect

Answers :

1- C

2-A

3-A

4-A

5-A

6-B

7-A

8-D

9-B

10-C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *