Question Series 3 – From Selected Important Topics- Prelims 2021 Focus

1. Which among the following are correctly Matched ?
1. Bhimasankar wildlife sanctury – Rajasthan
2. Jaldapara National Park – Bihar
3. Singalila National Park – West Bengal
4. Dalma Wildlife Sanctuary – Karnataka
A. 1 and 4
B. 3 only
C. 1,3 and 4
4. 2 only
2. Which among the following are the reasons for the floods in Kerala ?
1. Encroaching River Space
2. Deforestation
3. Changing flow of Rivers
4. Dam mismanagement
A. 1,2 and 4 only
B. 3 and 4 only
C. 1 ,3 and 4 only
D. 1,2,3 and 4 are correct.
3. Gopinath Bordoloi Committee is related to which among the following ?
A. North East India Administration
B. Linguistics Policy Of state
C. Reservation Policy
D. Armed Forces Special Powers Act
4. Which among the following is correct about One Sun One World One Grid project ?
1. The project was initiated by U.S in Paris Climate summit in 2015 .
2. The project aims at building a global ecosystem of interconnected renewable energy resources that
can be easily shared.
A. 1 only correct
B. 2 only correct
C. Both 1 and 2 are correct
D. Both 1 and 2 are incorrect
5. Which among the following is incorrect about Export Preparedness Index ?
1. World Economic Forum releases this Index Annually .
2. The index has four key parameter – Policy, Business Ecosystem, Export Ecosystem and
Export Performance.
A. 1 only correct
B. 2 only correct
C. Both 1 and 2 are correct
D. Both 1 and 2 are incorrect.
6. With reference to Science, Technology and Innovation Policy in India, consider the following
statements .
1. The first Scientific Policy Resolution was made in 1958.
2. The decade of 2010 to 2020 was declared as a decade of innovation to promote science and
technology led innovation ecosystem in the country.
Which among the following statements are correct ?
A. 1 only correct
B. 2 only correct
C. Both 1 and 2 are correct
D. Both 1 and 2 are incorrect.
7. Consider the following statements
1. According to Constitution of India,the term of office of governor is five years.
2. Office of a governor is a part of union executive and is an independent constitutional office.
Which among the the following is correct ?
A. 1 only correct
B. 2 only correct
C. Both 1 and 2 are correct
D. Both 1 and 2 are incorrect.
8. Which among the following is correct meaning of supply chain resilience initiative ?
A. It is clause that requires a country to provide any concessions, privileges, or immunities granted to
one nation in a trade agreement to all other World Trade Organization member countries.
B.It is an approach that helps a country to ensure that it has diversified its supply risk across a clutch of
supplying nations.
C. It is a type of trade bloc which is composed of a free trade area with a common external tariff.
D. It is a trading bloc that gives preferential access to certain products from the participating countries.
9. Consider the following statements
A. World Health Organization came into force on March 10,1948.
B. March 10 is celebrated as World Health Day.
Which among the following is correct ?
A. 1 only correct
B. 2 only correct
C. Both 1 and 2 are correct
D. Both 1 and 2 are incorrect.
10 . Consider the following temples 
1. Dashavatara Temple, Deogarh
2. The Jain Narayana Temple at Pattadakal
3. Bhitargaon Temple at Kanpur
Which among those belong to Gupta period ?
A. 1 and 2 only
B. 2 only
C. 3 only
D. 1 and 3 only

Answers 

1-B

2-D

3-A

4-B

5-A

6-C

7-A

8-B

9-D

10-D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *