Question Series 19 – Maratha Empire – Prelims Focus 2021

1. Which among the following are the reasons for the strong military power of Marathas ? 

1. The Mountainous Region

2. Their different warfare techniques

3. Presence of deadly cannons .

A. 1 and 2 only correct

B. 2 and 3 only correct

C. 1 and 3 only correct

D. 1,2 and 3 are correct

2.The first and last maratha rulers in Tamilnadu are ? 

A. Venkoji and Serfoji I

B. Ragunath and Serfoji II

C. Venkoji I and Serfoji I

D. Venkoji and Serfoji II

3. Who among the Bhakti Saint is the guru of Shivaji ? 

A. Eknath

B. Tukaram

C. Ramanuja

D. Ramdas

4. Which among the following is incorrect about Sivaji ? 

1. In 1646,he captured the fortress of torna from Sultan of Bijapur.

2. He built the fort Pratapgarh in the state Maharashtra .

3. Dadaji Kondadev ,who looked after Sivaji is a Jagir of Shaji Bhonsle .

A. 1 only

B. 2 only

C. 2 and 3 only

D. None are incorrect

5. Match the incorrect option .

A. Afzal Khan – Bijapur Kingdom

B. Shaista Khan – Governor Of Deccan

C. Treaty Of Purandar – Jaisingh

D. All ar correct options.

6. Consider the following statements 

1. Sivaji was one among the mansabdar under Aurangzeb

2. Sivaji Imposed chauth on the Mughal empire during the rule of Aurangazeb .

3. Prince Muazzam ie Bahadur Shah I was the governor of Deccan during the war between Jaisingh and Sivaji .

Which among the following are correct ?

A. 1 and 2 only

B. 2 and 3 only

C. 1 and 3 only

D . All the statements are correct

7. Sivaji crowned and assumed the title of chhatrapathi at the place ? 

A. Raigad

B. Kalyani

C. Devagiri

D. Ranthambore

8. Sivaji was crowned as chhatrapathi Sivaji in the year ? 

A. 1676

B. 1684

C. 1674

D. None of the above

9. After capturing Senji and vellore ,Sivaji allowed who among the following to carry on administering Thanjavur ? 

A. Pratap Singh

B. Serfoji

C. Venkoji

D. Arcot Nawab

10. Which among the following is the correct chronological order of Maratha Kings ? 

A. Shahu – Tarabai – Rajaram – Ramaraja

B. Rajaram – Shahu – Ramaraja – Pratap Singh

C.Ramaraja – Rajaram – Shahu – Shaji II

D. Shahu – Rajaram – Sambhaji – Tarabai

11. Who was the first Peshwa who became the real ruler of Marathas ? 

A. Baji Rao

B. Balaji Baji Rao

C. Balaji Viswanath

D. Baji Rao II

12. Who was the last Marata king 

A. Pratap Singh

B. Shaji II

C. Serfoji I

D. None of the above

13. Match the incorrect options about Ashtapradha

A. Amatya – Finance Ministe

B. Walkia – Nawis – Cheif Justic

C. Sadar and Muhtasib – Charge of Religion

D. Sari Naubator – Commander In Cheif

14. Which among the following is correct about the administration of Maratha under Sivaji 

1. The provinces were divided into number of divisions called as prants

2. The revenue is earned form people ie 30% of the gross produce from the people’s land

3. The functions of  Ashtapradhan are advisory in nature

A. 1 and 2  only correct

B. 2 and 3 only correct

C. 1 and 3 only correct

D. All are correct

15.  Which among the following is correct about Chauth And Sardeshmukhi during Maratha Empire 

1. Chauth was one-fourth of the assessed revenue of the place, whereas sardeshmukhi was an additional levy of 10 percent demanded from areas outside the Maratha kingdom

2 . The taxes were seen as protection money against Maratha raids

A. 1 only correct

B. 2 only correct

C . Both 1 and 2 are correct

D. Both 1 and 2 are incorrect

16. With respect to military Organization of Maratha , which among the following is the correct chronological order in the infantry segment of Marathas 

A. Havildar – Jamaladar – Hazari – Sari Naubat

B. Jamaladar – Hazari – Havildar – Sari Naubat

C. Sari Naubat – Havildar – Hazari – Jamaladar

D. Hazari – Havildar – Jamaladar – Sari Naubat

17. Consider the following statement

1. The Bargirs were the soldiers who had to find their own horses

2. The Shiledars were the soldiers  whose horses were given by states

Which among the following is correct about the classes in cavalry segment of Marathas ?

A. 1 only correct

B. 2 only correct

C. Both 1 and 2 are correct

D. None are correct

18. Match the incorrect options   ( Kings and their  ruling Period 

A. Balaji Vishwanath – 1713 – 1720

B. Baji Rao I – 1720 – 173

C. Peshwa Madhav Rao – 1761 – 1772

D. Narayan Rao – 1772 – 1773

19.  Match the incorrect option

A. First Battle of Panipat – Babur and Sayyid Dynasty

B. Second battle of Panipat – Akbar and Hemu

C. Third Battle of Panipat – Maratha and Afghan

D. All the options are correct

20. Which among the following statements ar incorrect about Third Battle of Panipat 

1. Nadir Shah attacked Marathas in the Panipat and is supported by Ahmed Shah abdali

2. Ahmad Shah abdali defeated Marathas and appointed Shuja Us Daula as the empire of mughals

3. Ahmed Shah abdali belong to Durani empire

A. 2 only

B. 1 only

C. 1 and 2 only

D. All are incorrect

21 . Match the incorrect option 

A. First Anglo Maratha War – 1775 – 1782

B. Second Anglo Maratha War – 1801 – 1803

C. Third Anglo Maratha War – 1817 – 1819

D. Battle Of Udgir – 1760

22. Which among the following is incorrect about Anglo Maratha Wars ? 

A. Treaty of Salbai is signed as a result of first Anglo Maratha War .

B. Treaty of Bassein resulted in subsidiary alliances on Peshwa .

C. Treaty of Poona is related to First Anglo Maratha War

D. Third Anglo Maratha War resulted in abolition of Peshwa .

23. With respect to the peshwas of Marathas , which among the following chronological order is correct ? 

A. Baji Rao II – Nana Saheb – Ragunath Rao – Narayan Rao

B. Narayan Rao – Ragunath Rao – Madhav Rao II – Baji Rao II

C. Nana Saheb – Baji Rao I – Ragunath Rao – Madhav Rao I

D. None of the above are correct

24. Which among the following is correct about Pindaris in Medieval India ? 

A. Irregular military plunderers and foragers .

B. Soldiers Under Mughal Emperor

C. Bhaki Saints

D. Migrant Travellers

25. British signed treaty of Deogaon with ? 

A. Holkar

B. Scindia

C. Bhonsle

D. None of the above

26. Match the incorrect option 

A. Treaty of Rajghat – Holkar

B. Treaty of Surji-Anjangaon – Scindia

C. Treaty of Purandar – 2nd Anglo Maratha War

D. All the above are correct

27. Deshmukh and Deshpandes in Peshwa administration were ? 

A. District officials

B. Kings secretary

C. Officers in charge of foreign affairs

D. Religious officers

28. Which among the following is wrong about Peshwas administration ? 

1. Patel was the chief village officer and was responsible for remitting revenue collections to the centre

2. The patel was helped by Kulkarni or record keeper .

3. Kotwal was the provicial governor.

A. 1 and 3 only

B. 2 only

C. 3 only

D. 2 and 3 only

29 . Which among the following is incorrect about Marathas Military Power ? 

1. Marathas never built any Naval Power for safeguarding their seas .

2. All the Marathas coastal areas were occupied by British was the reason for lack of naval power of Marathas.

A. 1 only correct

B. 2 only correct

C. Both 1 and 2 only correct

D. None are correct

30. Which among the following is incorrect about Third Battle of Panipat ? 

1. Marathas gained a large area around delhi as a result of Panipat war.

2. Afghan forces headed by Nadir shah Gained victory in the battle.

3. Because of the third Anglo Maratha War ,British became paramount power in India.

A. 2 only

B. 3 only

C. 1,2 and 3 only

D. 1 and 3 only

Answers 

1 – A 

2 – D 

3 – D 

4 – D 

5 – D 

6 – C 

7 – A 

8 – C 

9 – C 

10- B 

11 – C 

12 – B 

13 – B 

14 – D

15 – C 

16 – A

17 – D 

18 – B 

19 – D

20 – C 

21 – B 

22 – C 

23 – B 

24 – A 

25 – C 

26 – C 

27 – A 

28 – C 

29 – D 

30 – B 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *