Question Series 14 – Prelims 2021 Focus

1. Which among the following is correct about PSLV C51 launch vehicle ? 

1. It puts Brazil’s earth Observation satellite Amazonia 1 into space.

2. It was the first dedicated launch by New Space India Limited .

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2 are correct

D. Both 1 and 2 are wrong.

2. Which among the following is wrong about Union Territories Of India ? 
A. Union territory act 1963 gives about nomination of members in union territory.

B. Current their is 9 union territories in India

C. Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu union territory was effective from 26 January 2020.

D. All the above statements are correct.

3. Which among the following is correct about Central Board of Direct taxes ? 
1. It is a statutory body established as per the Central Board of Revenue Act, 1963.

2. It is India’s official financial action task force unit.

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2 are correct

D. Both 1 and 2 are wrong.

4. Which among the following is correct about National Science Day ?
1. National Science Day 2021 is being observed on February 28th .

2. The theme for National Science Day 2021 is “Future of STI: Impacts on Education, Skills, and Work”.

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2 are correct

D. Both 1 and 2 are wrong.

5. Which among the following is incorrect about Biosphere Reserve ? 
1. Biosphere Reserve (BR) is an international designation by United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO)

2. Still now India Has 25 biosphere reserves .

3. Man And Biosphere Program Of UNESCO was launched on 1982.

A. 2 only .

B. 3 only

C. 1 and 3 only

D. 2 and 3 only

6. Jal Shakti Abhiyan is related to which among the following statements ? 
A. It is a water conservation campaign.

B. It is an inland Navigation program

C. It is a sanitation program related to swach bharat abhiyan.

D. None of the above are correct

7. Which among the following is correct about anti defection Law ? 
1. 10th schedule lays down the process by which legislators may be disqualified on grounds of defection by the Presiding Officer of a legislature based on a petition by any other member of the House.

2. A legislator is deemed to have defected if he either voluntarily gives up the membership of his party or disobeys the directives of the party leadership on a vote.

3. The law applies to both Parliament and state assemblies.

A. 1 and 2 only .

B. 3 only

C. 1 and 3 only

D. 1,2 and 3 only

8. Which among the following is correct about gupta period ? 
1. The feudalism existed during Gupta period is the reason for weaning gupta Empire .

2. Gupta adminstration was centralised in character.

3. Land tax gave more revenue for the gupta Empire .

A. 1 and 2 only

B. 1 and 3 only

C. 2 and 3 only

D. 1,2 and 3 only

9 . Odd one out – Match the incorrect one 
A. Uparikas – Governor

B. Vithi – Local bodies

C. Dutakas – Revenue Officer

D. ayuktakas – High range officer during Gupta period

10. Which among the following is correct about Chandra gupta II of gupta Empire ? 
1. He issues silver coins

2. He patronized Navaratnas in his court

3. He came to power after a succession struggle with his brother Rama Gupta.

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2 only

D. All are correct

Answers 

1- C 

2- B 

3- C 

4- C 

5- D 

6 – A 

7- D 

8- D 

9 – C 

10 – D 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *