Question Series 13 – Prelims 2021 Focus

1. Char Dham Project is related to which among the following ?
A. Himalayas
B. Western Ghats
C. Eastern Ghats
D. Trans Himalayas

2. Polygraph test is a device that measures which among the physiological indicators ?
1. Heart rate/blood pressure
2. Respiration
3. Skin conductivity
Select the correct answer using the code given
A. 1 and 2 only
B. 1 and 3 only
C. 2 and 3 only
D. 1,2 and 3

3. With reference to Narco test or Narco Analysis , consider the following statements
1. Narco test involves the injection of a drug, sodium pentothal.
2. The drug, referred to as “truth serum” in this context, was used in larger doses as anaesthesia during
surgery .
3. Narco method has been proven scientifically to have a 100% success rate .
Select the correct answer using the code given below
A. 1 and 2 only
B. 1 and 3 only
C. 2 and 3 only
D.1,2 and 3

4. Which among the following is in concurrent list of Indian constitution ?
1. Factories
2. Production , supply and distribution of raw cotton .
3. All ports
4. Labour welfare
Select the correct answer using the code given below
A. 1,2 and 3 only
B. 2,3 and 4 only
C. 1,2 and 4 only
D. 1,2,3 and 4

5. With reference to the Trade and Commerce in India ,which among the following statements is /are correct ?
1. Article 301 enshrines Freedom of trade, commerce throughout the territory of India shall be free.
2. Imposition of sales tax on goods sold within the State can be considered as contravening to Article
301.
Select the correct answer using the code given below
A. 1 only
B. 2 only
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2

6. With reference to National Statistical Office’s Time-Use Survey, Consider the following statements
1 The objective of the survey  is to measure the participation of men
and women in paid and unpaid activities.
2. The survey says that average Indian men spends more time than women .
3. Central Statistics Office and the National Sample Survey Office merged to form National Statistical
Office in 2015 .
Select the correct answer using the code given below
A. 1 and 3 only
B. 1 only
C. 2 only
D. 2 and 3 only

7. With reference to Amnesty International,which among the following is/ are correct ?
1. Amnesty International is a non-governmental organization which focuses on human rights issues.
2.The Headquarters of Amnesty International is in United Kingdom .
Select the correct answer using the code given below
A. 1 only
B. 2 only
C. Both 1 and 2
S. Neither 1 nor 2

8. With reference to Nirmanshree Project , consider the following statements
1.The objective of this project is to skill women in the housing sector.
2. The project is Funded by United Nation and World Bank
3. The project will be implemented in Indian states Of Odisha and Jharkhand .
Select the correct answer using the code given below
A. 1 only
B. 2 and 3 only
C. 1 and 3 only
D. 1,2 and 3

9. Recently Ministry of Tribal affairs launched ALEKH” e-newsletter .This newsletter is related to which
among the following ?
A. Traditional Handicrafts and artifact’s
B. Health and Nutrition
C. Organic Farming
D. Industrial centres in Tribal areas.

10. With reference to pier bridge , consider the following statements
1. Indian Railways constructed the bridge across river Ijai .
2. River Ijai runs through the state of Mizoram
Select the correct answer using the code given below
A. 1 only
B. 2 only
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2

Answers :

1-A

2-D

3-A

4-C

5-A

6-B

7-C

8-A

9-B

10-A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *