Question Series 12 – Prelims 2021 Focus

1. With reference to ancient history of India, Vithi, pathaka and Peta is related to which among the
following ?
A. Faiths described in Manusmriti
B. Clusters of Settlement in a district.
C. Official appointed for foreign affairs.
D. Governor’s working for a king

2. Paharpur Copper-plate Inscription is related to which era of Indian History ?
A. Mauryans
B. Gupta’s
C. Chola
D. Pallava

3. With reference to the Mangroves for the Future Project , consider the following statements
1. India, Indonesia, Maldives, Myanmar are among its members .
2. The Project is developed by IUCN (International Union for Conservation of Nature) and UNESCO
( United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization)
3. The project is a unique partner-led initiative to promote investment in coastal ecosystem
conservation for sustainable development.
4. The project also includes protection and development of coral reefs, estuaries, lagoons, sandy
beaches, seagrass and wetlands ecosystem .
Select the correct answer using the code given below
A. 1,2 and 3 only
B. 2,3 and 4 only
C. 1,3 and 4 only
D. 1,2,3 and 4

4. With reference to Digital Addressable System , consider the following statements
1. Digital Addressable System is a service in which TV channels are sent over network in digital and encrypted form with addressable feature.
2. This system is able to carry large number of TV channels, radio services and other value added services.
3. In this system, the consumers can choose channels/ services of their choice and pay only for the channels/services that they choose.
Select the correct answer using the code given below
A. 1 and 2 only
B. 2 only
C. 2 and 3 only
D. 1,2 and 3

5. Consider the following pairs
1. Bishnoi movement – Assam
2. Jungle Bachao Andolan – Bihar
3. Save Silent Valley Movement – Karnataka
Which among the above pairs are correctly matched ?
A. 1 only
B. 2 and 3 only
C. 1 and 3 only
D. 2 only

6. With reference to Security Printing and Minting Corporation of India Limited (SPMCIL), consider the following statements ?
1. It is a Miniratna Company
2. The Ministry of Finance exercises its administrative control over SPMCIL .
3. SPMCIL is engaged in the manufacture/ production of Non-Judicial Stamp Papers, Postal
Stamps ,Travel Documents viz. Passport and Visa, Security certificates, Cheques, Bonds.
Select the correct answer using the code given below
A. 1 and 3 only
B. 2 and 3 only
C. 1 and 2 only
D. 1,2 and 3

7.Local Communities and Indigenous Peoples Platform is related to which among the following
Organization ?
A. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization.
B. United Nations Framework Convention on Climate Change.
C. United Nations Development Programme
D. All the above Organizations are included in the platform .

8. Which among the following Acts were enacted by British Government to curtail the nationalist and revolutionary activities ?
A. Defence of India act 1915
B. Rowlact Act 1919
C. The Press Act of 1910
Select the correct answer using the code given below
A. 1 and 2 only
B. 2 only
C. 2 and 3 only
D. 1,2 and 3

9. Consider the following Pairs
1. Modern Coach Factory – Bhopal
2. Rail Wheel Factory – Yelahanka
3. Chittaranjan Locomotive Works – Patna
4. Rail Coach Factory – Kapurthala
Which among the above pairs are correctly matched ?
A. 1 and 3 only
B. 2 and 4 only
C. 1 and 4 only
D. 3 and 4 only

10. ” Zombie Fire ” is seen in news recently .Which among the region is related to that ?
A. North America
B. Artic
C. South Asia
D. Antartica

Answers : 

1-B

2-B

3-C

4-D

5-D

6-D

7-B

8-D

9-B

10-B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *