Question Series 11 – Prelims 2021 Focus

1. With reference to the National Commission For the protection of child Rights,which among the
following is /are correct ?
1. The National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR) was set up in 2007 under the
Commissions for Protection of Child Rights (CPCR) Act, 2005.
2. According to this act the Child is defined as a person in the 0 to 16 years age group.
A. 1 only Correct
B. 2 only correct
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2

2. licit cultivation of opium poppy In India spread across which among the following states ?
1. Madhya Pradesh
2. Rajasthan
3. Uttar Pradesh
Select the correct answer using the code given below
A. 1 and 2 only
B. 2 only
C. 1 and 3 only
D.1,2 and 3

3. Consider the following conventions
1. UN Convention on Narcotic Drugs 1961
2. UN Convention on Psychotropic Substances 1971
3. UN Convention against the Illicit Traffic in Narcotic Drugs and Psychotropic Substances, 1988
India is a signatory to which among the above conventions ?
A. 1 and 3 only
B. 2 and 3 only
C. 3 only
D. 1,2 and 3

4. Nagorno-Karabakh conflict is seen in news .This conflict is related to which among the following
countries ?
A. U.K and European Union
B. U.S and Iraq
C. Armenia and Azerbaijan
D. Japan and North Korea

5. Which among the following is the objective of the Farmers’ Produce Trade and Commerce (Promotion and Facilitation) act , 2020.
1.Farmers are free to sell their produce to anybody, anywhere
2.Removes all barriers for intra and inter-state trade in agricultural produce
3.It supports seamless electronic trade
Select the correct answer using the code given below
A. 1 only
B. 3 only
C. 1 and 2 only
D. 1,2 and 3

6. Consider the following statements
1. A cess is imposed for a specific purpose.
2. Cesses may be levied by the union or state governments.
3.Cesses are named after the identified purpose .
4. A cess tax is an earmarked tax.
Which among the above is correct about Cess ?
A. 1,2 and 3 only
B. 1,3 and 4 only
C. 2,3 and 4 only
D. 1,2,3 and 4

7.With reference to Pasteurisation ,which among the following is correct ?
1. Pasteurization is a technique to render milk safe for human consumption by destroying all pathogenic
bacteria.
2. Pasteurization is achieved by heating milk at 63ºC for 30 min in batch pasteuriser or 72ºC for 15
seconds in heat exchanger.
Select the correct answer using the code given below
A. 1 only
B. 2 only
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2

8. Which among the following is correct about Lactoperoxidase ?
A. It is an enzyme, which is naturally occurring, in fresh raw milk.
B. It a bacteria which is artificially applied to milk to improve its quality .
C. It is a protein powder given to children.
D. None of the above is correct

9.With reference to AGMARKNET , consider the following statements
1. It is an e-governance portal that caters to the needs of various stakeholders such as farmers, industry,
policy makers and academic institutions by providing agricultural marketing related information from a
single window.
2.The portal displays Commodity-wise, Variety-wise daily prices and arrivals information from all
wholesale markets.
3. The data transmitted from all the markets is available on the AGMARKNET portal in all 24 languages
included in schedule 8 of Indian constitution.
Select the correct answer using the code given below
A. 1 and 2 only
B. 1 and 3 only
C. 2 and 3 only
D. 1,2 and 3

10. With reference to Soil & Land Use Survey of India consider the following statements
1. It is an apex organization in the country which deals with Soil Survey and Land Resource Mapping.
2. The Organization is established in 1916 by British Government .
Select the correct answer using the code given below
A. 1 only
B. 2 only
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2

 

Answers 

1-A

2-D

3-D

4-C

5-D

6-D

7-C

8-A

9-D

10-A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *