Question Series 10 – From Selected Important Topics- Prelims 2021 Focus

1. Which among the following is correct about anti Defection Law ?
1. Courts should not intervene in disqualification proceedings prior to a final decision from the Speaker.
2. Anti defection is subjected to judicial Review .
A. 1 only correct
B. 2 only correct
C. Both 1 and 2 are correct
D. Both 1 and 2 are incorrect.

2. Which among the following is correct about Black Soils of India ?
1. Black soil forms largest soil group in India when compared to total geographical area .
2.Black soil is called as Tropical Chernozems’.
3. Black soil is known for its self ploughing nature .
A. 1,2 and 3
B. 1 and 2 only
C. 1 and 3 only
D. 2 and 3 only

3. Which among the following countries has border with both Persian Gulf and Gulf of Oman ?
A. Saudi Arabia
B. Yemen
C. Iraq
D. United Arab Emirates

4.Which of the following is/are correct?
1.Kanishka organized the fourth Buddhist council at Kashmir.
2. In the fourth council Buddism split into two sects.
3. Kanishka adopted Buddhism under the influence of Asvaghosa.
A. 1 and 2 only
B. 2 and 3 only
C. 1 and 3 only
D. 1,2 and 3

5. Gautama Swami compiled whose teachings into ‘Agama sidhantha’?
A.Mahavira
B.Gautama buddha
C.Rishaba
D.Tirthankaras

6. Recently a malware called Strack malware attack happened in India. Which among the following
Organization is affected by Strack malware attack ?
A. Ministry of Environment, Forest and Climate Change
B. Nuclear Power Plant
C. Ordinance Factory Board
D. Central Board of Excise and Customs

7. Which among the following is/are correct about Trans fat ?
1. Trans fats, or trans-fatty acids, are a form of unsaturated fat.
2.Trans fat come in both natural and artificial forms.
A. 1 only correct
B. 2 only correct
C. Both 1 and 2 are correct
D. Both 1 and 2 are incorrect.

8. Which among the following is correct about Bharat Bond Exchange Traded Fund ?
A. To create a fund for start up by issuing bonds
B. To create an additional source of funding for Central Public Sector Undertakings.
C. Rupee based fund traded in Foreign countries .
D. A masala type bond for Non Registered Indians.

9.The Intergovernmental Oceanographic Commission is a body functioning within ?
A. International Maritime Organization.
B. International Sea Bed Authority
C. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization
D. International Commission For Oceans

10. Creative Cities Network is related to which Organization ?
A. UN- Habitat
B. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization
C. Show Cities Alliance
D. Organization For World Heritage Cities.

Answers
1. C
2. D
3. D
4. D
5. A
6. B
7. C
8. B
9. C
10 . B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *