Question Series 1 – From Selected Important Topics

Answers are given below —

1. Which among the following statement is correct regarding Contempt Of Court ?
1. Article 129 and Article 215 empowers the Supreme Court and the High Courts respectively, to punish
people for their contempt.
2. The Contempt of Courts Act of 1971 the constitutional courts wide powers to restrict an individual’s
fundamental right to personal liberty for “scandalising the court” or for “wilful disobedience” of any
judgment, writ, direction or order.
A. 1 only correct
B. 2 only correct
C. Both 1 and 2 are correct
D. Both 1 and 2 are incorrect
2. Which among the following city is not close to Mediterranean Sea ?
A. Beirut
B. Tel Aviv
C. Tripoli
D. Damascus
3. Which among the following statement is correct about corono Virus ?
1. In humans, several coronaviruses are known to cause respiratory infections ranging from the common
cold to more severe diseases such as Middle East Respiratory Syndrome (MERS) and Severe Acute
Respiratory Syndrome (SARS).
2. Corono Virus is one of the Neglected Tropical Diseases .
A. 1 only correct
B. 2 only correct
C. Both 1 and 2 are correct
D. Both 1 and 2 are incorrect
4. Keezhadi Archeological Site is located is which state ?
A. Kerala
B.Tamilnadu
C.Karnataka
D.Andra Pradesh
5. Which among th following statements is incorrect regarding Anti detection in India ?
A. The Tenth Schedule was inserted in the Constitution in 1990
B. legislators may be disqualified on grounds of defection by the Presiding Officer of a legislature based
on a petition by any other member of the House.
C. Decision of the Presiding Officer on detecting a member is subject to judicial review .
D. All the above statements are correct
6. Which among the following statement is correct about Environment impact assessment in India ?
1. Environment impact assessment rules were formulated based on Forest conservation act 1980 and
Forest rights act 2006 .
2. The Indian Government issued the first Environment Impact Assessment (EIA) notification in the year
1994 .
3. The Environment impact assessment was first time amended in the year 2020.
A. 2 only correct.
B. 1 and 3 correct.
C. 1 and 2 Correct
D. All are correct
7. Which among the following are not the method to overcome from the slow down of the economy.
A. Generating Consumer demand.
B. Increasing the consumption demand.
C. Decreasing Loan interest rate .
D. Decreasing the disposable income of households.
8 . Which among the following is correct about Pradhan Mantri Kisan Maan-Dhan Yojana ?
1. Pradhan Mantri Kisan Maan-Dhan Yojana has been started to provide social
security to all landholding Small and Marginal Farmers in the country.
2. In this scheme Farmers will have to contribute an amount between Rs.55 to Rs.200 per month in
the Pension Fund till they reach the retirement date i.e. the age of 60 years.
A. 1 only correct
B. 2 only correct
C. Both 1 and 2 are correct
D. Both 1 and 2 are incorrect
9. Ramesh Chand task force seen in latest news is related to which sector ?
A. Leather
B. Sugarcane
C. Coffee
D. Export oriented
10. Which among the following is correct matched ?
1. phupgaon – Madhya Pradesh
2. Kozhikode – Kerala
3. Kambam Valley – Andra Pradesh
A. 2 only correct.
B. 1 and 3 correct.
C. 1 and 2 Correct
D. All are correct

Answers

1-C

2-D

3-A

4-B

5-A

6-A

7-D

8-C

9-B

10-A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *